top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJoris Arts

Wat de zorg kan leren van… Create4Care


Onlangs was ik met 25 toezichthouders in zorg en welzijn twee dagen op Innovatietrip. We bezochten verschillende bedrijven en organisaties. Een van de onderdelen van de trip was een bezoek aan het Erasmus MC. Daar kregen we te horen hoe ze daar ideeën die ontstaan op de verpleegafdelingen worden opgepakt en doorontwikkeld tot concrete oplossingen. Ik vond het heel herkenbaar om te zien dat juist aan het bed die goede ideeën ontstaan. De uitdaging is echter vaak om deze ideeën verder op te pakken en uit te werken. Daarvoor hebben ze in het Erasmus MC Create4Care opgezet.

Create4Care is een Innovatie-afdeling gericht op ontwikkelen van zorginnovaties voor praktijkverbeterpunten die medewerkers en patiënten vaak provisorisch oplossen of simpelweg accepteren. Met Create4Care stimuleren ze de innovatiekracht. De zorginnovaties worden in co-creatie met de medewerkers, patiënten, studenten en technische zorgprofessionals ontwikkeld en getest. Er wordt onder meer samengewerkt met de Hogeschool Rotterdam en TU Delft met studenten van opleidingen als industrieel product ontwerpen, informatica, verpleegkunde, gezondheidszorgtechnologie, klinische technologie en bijvoorbeeld ook studenten van de Kunstacademie. De afdeling wordt bemenst door een vast team van mensen uit verschillende disciplines van zowel het Erasmus MC als Hogeschool Rotterdam. Er wordt gewerkt in een designstudio die onder meer is uitgerust met een lasersnijder en 3d-printers om prototypes te maken.

Patiënten en medewerkers kunnen praktijkproblemen indienen, die vervolgens na een intake bij Create4Care worden besproken en getoetst op geschiktheid. Vervolgens start het proces van ideeën creëren, prototypes bouwen en testen. Zie de figuur hieronder.

Onno Helder en Bartel Timmermans presenteerden tijdens ons bezoek verschillende succesvolle producten die Create4Care heeft ontwikkeld waarvan ik er graag een paar ter inspiratie met u wil delen.

KoosGuardTeammanager Koos van der Ree Doolaard, van de Intensive Care Volwassenen van het Erasmus MC zocht een oplossing voor het begeleiden van infuuslijnen en de kabels van monitoren zodat deze niet verstrikt of bekneld raken. Medewerkers zijn dagelijks namelijk onnodig tijd kwijt met het ‘organiseren’ van kabels en lijnen voordat ze gebruiksklaar zijn.

De oplossing is een houder geworden met de geweldige naam, geïnspireerd op de bedenker: KoosGuard. Deze kan op het bed geplaatst worden waardoor de kabels en lijnen geleid worden zonder verstrikt of bekneld te raken (zie de foto hieronder). Het device kan gebruikt worden op afdelingen waar infuuslijnen en monitoring aanwezig zijn zoals bijvoorbeeld op de IC, operatiekamers en verkoeverkamers.

Er is inmiddels zowel nationaal als internationaal veel belangstelling voor de KoosGuard.

SoftKeesDe SoftKees (ze zijn erg goed in het bedenken van namen) is geïnitieerd door Kees-Jan. Tijdens zijn ziekte wilde Kees-Jan graag werken aan een zorginnovatie. Hij vond het een fijn idee dat hij kon bijdragen aan het bevorderen van zijn eigen gezondheid en dat van medepatiënten. De SoftKees is ontstaan door het ongemak dat Kees-Jan had van zijn nierdrain, waarbij het harde aansluitstuk (van drain naar slang met urinezak) drukplekken veroorzaakt op zijn rug. Het veroorzaakte ongemak als hij bijvoorbeeld in een stoel zat of op zijn rug sliep.

Samen met Create4Care ontwikkelde hij een zacht siliconen kussentje dat het harde aansluitstuk van een drain insluit: De SoftKees. Deze innovatie heeft als doel het levenscomfort te verhogen door het voorkomen van een kapotte huid, pijn en belemmering in het sociaal leven. Kees-Jan heeft de voorloper van het model kortdurend getest en vond dit zeer comfortabel dragen. Een grotere gebruikersevaluatie wordt eind december afgerond. 

En de zorg dan?Herkent u het ook dat er op de werkvloer aan het bed vaak heel goede ideeën ontstaan om praktische problemen op te lossen? Hoe gaat uw organisatie daar eigenlijk mee om? Worden deze ideeën geïdentificeerd en vervolgens ook doorontwikkeld? Hoog tijd om daar wat aan te doen als dat niet het geval is!Bedankt Onno Helder, Coördinator Create4Care en Bartel Timmermans, Hogeschool Docent Industrieel Product Ontwerpen voor jullie enthousiasme en ons geweldige bezoek aan jullie met de NVTZ-InnovatietripNL!

 

Abonneer op mijn nieuwsbrief om geen van mijn blogs te missen door hier te klikken.

 

Benieuwd naar nog meer voorbeelden en wilt u ook zelf aan de slag gaan met het leren van andere sectoren? Bestel dan mijn boek ‘Wat de zorg kan leren van … - 46 eyeopeners uit andere sectoren’ via deze link.53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


Post: Blog2_Post
bottom of page