top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJoris Arts

Wat de zorg kan leren van… Deel 103: IKEA Deel 2


Ik schreef al eerder over wat de zorg kan leren van IKEA. Ik gebruik deze multinational vaak als voorbeeld in mijn lezingen vanwege het enorme succes van hun doe-het-zelf-meubels. En ook omdat we in de zorg veel kunnen leren van hun Just do it mentaliteit. Er is echter nog veel meer van ze te leren, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Wellicht niet direct het eerste waar u aan denkt gezien hun lage prijzen.


Duurzaamheidsdoelstellingen

De meubelgigant heeft zichzelf als doel gesteld in 2030 helemaal circulair en klimaatpositief te zijn. Hoe doen ze dat? Een belangrijk speerpunt is het (her)gebruik van grondstoffen. Dat proberen ze zo lang en zo vaak mogelijk te doen. Daarnaast investeren ze fors in de opwekking van duurzame energie. Op bijna alle daken van de IKEA winkels in Nederland liggen zonnepanelen en inmiddels worden ze ook op de zijkanten van de winkels geplaatst.


In hun winkels experimenteren ze er ook op los. Het is daarbij van tevoren niet altijd duidelijk of hun experimenten een succes worden, maar leidend zijn hun duurzaamheidsdoelstellingen. Daar hebben ze zich aan gecommitteerd en daarom moeten ze actie ondernemen. Ik geef u ter inspiratie graag een aantal voorbeelden.


LED lampen

Sinds 2015 heeft IKEA ervoor gekozen om alleen nog maar LED-lampen in hun assortiment aan te bieden. En dit besluit is niet zonder succes gebleven. Met deze verandering heeft de winkelketen LED-lampen toegankelijk gemaakt voor een breed publiek. Dit heeft geresulteerd in de verkoop van honderden miljoenen exemplaren. De impact van deze keuze is enorm. "Als de 91 miljoen LED-lampen die in 2018 verkocht zijn allemaal gloeilampen vervangen, dan levert dat een besparing op die gelijk is aan het elektriciteitsverbruik van zo’n 800.000 huishoudens" aldus Alberic Pater, destijds duurzaamheidsmanager bij IKEA.


Terugbrengen van meubels

IKEA maakt het mogelijk je gebruikte meubels een tweede leven te geven. Door een paar eenvoudige stappen te doorlopen op hun website kun je aangeven om welk meubel het gaat en in welke staat het verkeert. Vervolgens krijg je een prijsvoorstel wat uiteindelijk in de winkel wordt omgezet naar een tegoedbon. Het is daarbij overigens de bedoeling dat je de meubels gemonteerd inlevert(!).

Tijdens hun campagne Bring Back Friday in 2022 stimuleerden ze dit nog meer door hun prijsvoorstel voor ingeleverde meubels met 50% te verhogen. Een woordspeling op, en daarmee duurzaam tegengeluid tegen Black Friday.


Vegetarische gehaktballetjes

Na het plantaardige ijsje en de vegetarische hotdog, zijn ook de fameuze Zweedse gehaktballetjes sinds enige tijd in een vegetarische variant verkrijgbaar. Gemaakt van erwteneiwit, aardappel, ui, haver en appel. Dit kan grote impact hebben, omdat IKEA een enorm en divers publiek met de Zweedse balletjes bereikt: jaarlijks worden er wereldwijd meer dan 1 miljard van de originele gehaktballetjes verkocht. Door de smaak net zo goed te houden en de prijs lager te maken dan de vleesvariant, hopen ze steeds minder vleesballetjes te verkopen. En dat is uiteraard veel beter voor het milieu.


Huren van meubels

Sinds 2018 is IKEA in Nederland begonnen met het verhuren van meubels. Voor een vast bedrag per maand huur je een volledige IKEA slaapkamer, woonkamer, eetkamer, studentenkamer of werkruimte. Je sluit met een samenwerkingspartner een contract af voor een bepaalde periode. Zij verzorgen daarbij het transport en de montage van de meubels. Aan het einde van je contract kun je kiezen om de meubels weer op te laten halen en te laten hergebruiken of, als ze goed bevallen, het contract te verlengen.


En de zorg dan?

De zorg is in Nederland verantwoordelijk voor 7% van de CO2 uitstoot. Niet voor niets dat vele organisaties en koepels in de zorg de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 hebben ondertekend. En ook in het door vele koepels ondertekende Integraal Zorg Akkoord (IZA) is duurzaamheid een belangrijk thema. Hoogstwaarschijnlijk was uw organisatie of koepel een van de ondertekenaars. Ik hoop dat de voorbeelden van IKEA u kunnen inspireren om zelf ook duurzaamheidsexperimenten te gaan starten. Zeker als u zich gecommitteerd heeft aan de Green Deal en het IZA, dan moet u wel!


Abonneer op mijn nieuwsbrief om geen van mijn blogs te missen door hier te klikken.

De andere blogs uit mijn reeks zijn hier te vinden.

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page