top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJoris Arts

Wat de zorg kan leren van… Deel 105: Mijn Boek


Deze week is het mij wegens omstandigheden helaas niet gelukt een blog te schrijven over een les voor de zorg uit een andere sector. Dat geeft mij echter wel mooi de kans om u kort over een heugelijk feit te vertellen. Afgelopen week is namelijk mijn boek Wat de zorg kan leren van… 46 eye-openers uit andere sectoren in de voorverkoop gekomen bij uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum.


Ik schrijf inmiddels een paar jaar wekelijks een blog over Wat de zorg kan leren van… en publiceer die op mijn LinkedIn pagina en op Skipr. Ook is er in het begin een groot aantal verschenen op het online platform van ICT&Health. Na inmiddels ruim 100 blogs en vele interessante gesprekken, viel het mij op dat ik bepaalde lessen regelmatig zag terugkomen in heel verschillende sectoren. Uiteindelijk bleek dat een tiental thema’s dat ik in mijn boek verder heb uitgewerkt.


Het gaat om de volgende thema’s:

Bij het thema Win-win kun je bijvoorbeeld denken aan de Efteling met Holle Bolle Gijs. Deze kunstige afvalbakken in de vorm van een persoon trekken de aandacht van voorbijgangers door continu ‘Papier hier, papier hier’ te roepen. Zodra er afval in de mond wordt gestopt stopt de figuur even met roepen om de bezoeker te bedanken door iets grappigs te zeggen. Doordat kinderen dit fantastisch vinden, is er in de wijde omtrek van deze prullenbakken geen afval op de grond te vinden. Win voor de Efteling door minder rommel, win voor de bezoekers omdat die het als een attractie zien! Zouden dit soort wins ook in uw praktijk te vinden zijn?


Bij het thema Kijk naar buiten bespreek ik onder andere het voorbeeld War Child. De hulporganisatie die zich inzet voor oorlogskinderen. War Child werkt al sinds haar oprichting actief met ambassadeurs. Bekende mensen met een groot podium en veel fans, zoals voetbalster Vivianne Miedema, YouTuber en influencer Quinty Misiedjan en DJ Martin Garrix. Terwijl ik altijd dacht dat dat voornamelijk was vanwege het enorme bereik dat zij hebben is er nog een veel belangrijkere reden. Met hun verschillende achtergronden en creatieve talenten helpen ze de organisatie namelijk verder te ontwikkelen en deze te behoeden voor tunnelvisie. Juist doordat zij van buiten komen kunnen ze actief en met frisse blik meedenken met de strategie van de organisatie. Wellicht interessant voor uw organisatie om eens mensen van buiten mee te laten kijken?

Zo heb ik per thema een hoofdstuk geschreven waarbij ik 4 tot 5 succesvolle voorbeelden uit andere sectoren beschrijf en eindig met wat dat voor de zorg kan betekenen. Ik probeer de lezer zo aan te zetten met een andere blik naar de wereld om ons heen én de eigen praktijk te kijken. Na de beschreven thema’s heb ik in het tweede deel van het boek werkvormen opgenomen om zelf of met collega’s concreet aan de slag te gaan.

Ik hoop dat het de lezer zal helpen om concreet de lessen van buiten naar de zorg te vertalen. Met alle uitdagingen die we in de zorg hebben op het gebied van onder andere kosten, zorgvraag, duurzaamheid en arbeidsmarkt, is dat mijns inziens hard nodig!


Onderstaande collega’s gingen u al voor.


Marijke van Putten, psychiater en voormalig bestuurder GGZ Noord-Holland-Noord: “Aan de zorg de opgave om te gaan putten uit de geweldige voorbeelden uit dit boek, die stuk voor stuk een bijdrage zouden kunnen leveren aan de opgave waar we voor staan: meer cliënten, lagere kosten en hogere klanttevredenheid. Aan de slag!”

Peter van der Meer, Bestuursvoorzitter HagaZiekenhuis: “Not invented here! Dit horen we veel in de zorg. Dus we vinden alles zelf uit en anders is het niet goed. Raar eigenlijk als je zoveel kunt leren én kopiëren van andere bedrijven. A must read dus. Of nog beter: A must do boek.”

Jolanda Buwalda, Bestuursvoorzitter Omring: “Wat de zorg kan leren van… Joris Arts, onze verbindende public private innovator! Dat staat in dit boek vol met aansprekende toepasbare voorbeelden.Luister ook de podcast en bekijk hieronder de video over mijn boek!

Ik wens u veel leesplezier! Volgende week weer een gewone blog!


Abonneer op mijn nieuwsbrief om geen van mijn blogs te missen door hier te klikken.

De andere blogs uit mijn reeks zijn hier te vinden.

39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


Post: Blog2_Post
bottom of page