top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJoris Arts

Wat de zorg kan leren van… Deel 106: AFAS Software


Ik had laatst het grote genoegen om deel te nemen aan Health & Care Day. Een evenement voor beslissers en beïnvloeders uit de cure- en caresector. Het wordt jaarlijks georganiseerd door Zorgnetwerk Nederland. De dag bestond uit een mooi programma vol topsprekers met als centraal thema: Be the Change! Een thema naar mijn hart! Het vond plaats in het AFAS Theater in Leusden en werd afgetrapt door de CEO van AFAS, Bas van der Veldt.


AFAS is een ontwikkelaar van softwareproducten voor het beheren en automatiseren van bedrijfsprocessen. Van HR en payroll, tot ordermanagement en fiscale boekhouding. Het familiebedrijf werd opgericht in 1996 en groeide sinds die tijd tot een bedrijf met meer dan 600 medewerkers en ruim 12.500 klanten. Dat ze een grote speler zijn, blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat er in Nederland 3,2 miljoen Nederlanders hun loonstrook via de software van AFAS krijgen en er maandelijks 240.000 digitale handtekeningen worden gezet via hun software.


Zeker zo indrukwekkend zijn de 9,6 die ze krijgen voor klantvriendelijkheid en het feit dat ze onlangs opnieuw tot beste werkgever van Europa werden gekozen. Volgens mij genoeg stof om te leren van dit bedrijf. Dit wordt dan ook niet mijn laatste blog over dit bedrijf schat ik in.


Ik wil in deze blog echter graag inzoomen op een van de tips die Van der Veldt gaf in zijn lezing ‘To be the change’. Die tip was: breng afval naar 0! Een zeer relevant thema binnen de zorg natuurlijk, met een prominente plek voor duurzaamheid in het Integraal Zorg Akkoord. En u ziet waarschijnlijk net als ik regelmatig social media berichten langskomen met zorgorganisaties die de Green Deal 3.0 ondertekenen.


Hoe doen ze dat nu bij AFAS, hoe brengen ze afval naar 0? In ieder geval door te beginnen met het in kaart brengen van afvalstromen en te inventariseren om hoeveel afval het nu per maand gaat.

Vervolgens zijn ze per afvalstroom gaan kijken wat ze daaraan konden reduceren. Van der Veldt gaf een aantal heel concrete manieren waarop zij hun afval naar 0 proberen te brengen.


Voor het reduceren van het GFT afval hebben ze bijvoorbeeld een composteermachine gekocht. Alles wat dagelijks overblijft aan GFT gaat deze machine in. Dat is vervolgens 24 uur later verse grond en wordt meegegeven aan de leverancier van hun groente en fruit. Die kunnen het gebruiken bij de verbouw van hun producten. Het mooie is dat hierdoor het GFT afval dat voorheen een kostenpost was, nu geld oplevert!


Een andere machine die ze hebben aangeschaft, is een glasverpulveraar. Deze machine zorgt ervoor dat het glasafval een veel kleiner volume inneemt. Hierdoor hoeft dit in plaats van maandelijks nu nog maar een keer per kwartaal te worden opgehaald. Dit is niet alleen goedkoper, maar zorgt er ook voor dat er veel minder CO2belasting is omdat er minder vrachtwagens hoeven te rijden.


Een laatste voorbeeld van een machine die ze gebruiken om afval te reduceren is een kartonpers. Voorheen waren er kosten verbonden aan het ophalen van het karton, nu levert het door de actieve scheiding zelfs geld op.


Een heel ander voorbeeld ging over koffiedik. Bij AFAS wordt nogal wat koffie gedronken. Met de 700 kg koffiedik per maand gebeurde eerder niets. Met een speciale kweekkast en sporen voor oesterzwammen worden er nu bij AFAS heel veel oesterzwammen gekweekt op dit koffiedik. Van het resultaat worden onder andere bitterballen en soep gemaakt. Het is niet alleen leuk en inspirerend voor het keukenteam om hiermee bezig te zijn, maar zorgt ook voor een goed alternatief voor vlees!


Zomaar een aantal concrete voorbeelden die ervoor zorgen dat het afval enerzijds gereduceerd wordt en anderzijds ook nog eens echt wat oplevert! Wat slim! En volgens mij zeer goed toepasbaar in de zorg want dergelijke machines zijn gewoon te koop of te huur. Lijkt mij toch echt wel laaghangend fruit of niet?


Bedankt voor jouw inspirerende lezing Bas van der Veldt, Eindbas en CEO bij AFAS Software! En ook veel dank aan Tobias Camps, Directeur Care&Cure van Hutten voor de uitnodiging voor dit geweldige event!


Abonneer op mijn nieuwsbrief om geen van mijn blogs te missen door hier te klikken.


Benieuwd naar nog meer voorbeelden en wilt u ook zelf aan de slag gaan met het leren van andere sectoren? Bestel dan mijn boek ‘Wat de zorg kan leren van … - 46 eyeopeners uit andere sectoren’ via deze link.



25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Post: Blog2_Post
bottom of page