Het is inmiddels bijna drie jaar geleden, dat ik in de gelukkige omstandigheden was om samen met mijn gezin enkele dagen in Dubai te vertoeven. Ik hield destijds regelmatig lezingen met als thema: ‘Hoe bereiden wij ons voor op een toekomst met e-health’. Vernieuwende manieren van zorg, zoals het gebruik van e-health, worden om vele redenen maar mondjesmaat omarmd. Uiteraard zijn er wel goede voorbeelden, maar ik verbaas er me telkens weer over dat het lijkt dat een groot gedeelte van de zorg hier niet op zit te wachten. Eerder schreef ik hier al over.
GEEN LUXEPOSITIE
Heel veel andere branches hebben echter niet de luxepositie dat de klant toch wel komt. Zij verkeren in de situatie dat er nu, of beter nog gisteren iets gebeurt. In deze branches wordt er dan ook echt wat gedaan voor wat betreft de inzet van technologie. Vanwege bijvoorbeeld efficiëntie, kwaliteit of service.
In de af en toe surrealistische sferen in Dubai, werd mijn mening opnieuw bevestigd: namelijk dat het kijken naar de wereld om ons heen, de beste manier is om je op de toekomst van de zorg voor te bereiden. Deze wereld gaat namelijk veel sneller, dus laten we open staan om de dingen die we daar zien door te vertalen naar de zorg.
ZELFRIJDENDE METRO, ‘SMART POLICE’
Het begon al na de landing op Dubai International Airport. Om naar de bagageband te gaan, moesten we plaatsnemen in een bestuurderloze metro. Dubai beschikt over de langste ‘driverless’ metrolijn ter wereld. Dit heeft niet alleen positieve effecten op de punctualiteit (99%!), maar het is ook een goedkope manier van verplaatsen in deze dure en drukke stad. Voor de vervoerder is het voordeel dat er veel minder personeel hoeft te worden ingezet.
Tijdens een dagje strand de volgende dag, kwam ik er achter dat er zich niet ver van de strandtent waar we zouden gaan lunchen, een Smart Police Station bevond. Een onbemand selfservice politiebureau! Het bleek de walk-in versie te zijn: ze hebben ook in een drive-through versie.
Wat een mooie uitvinding! Als je binnen komt, kun je nadat je je nummertje via een touchscreen hebt opgevraagd, via een Oculus VR-bril uitleg krijgen over hoe het werkt en waar wat gedaan wordt. Ook kun je tijdens het wachten een kopje koffie drinken of je vermaken op de virtuele loopband (zie foto) tot je aan de beurt bent. Al vraag ik me af of dat ooit nodig is, want er zijn vier loketten 24/7 beschikbaar. Je kunt in zes talen aangifte doen, vergunningen aanvragen, boetes betalen et cetera. En als je een politieagent wil spreken, dan gaat dat via een videoverbinding. Wat een service voor de ‘klant’ enerzijds, maar het scheelt ook de 24/7 bemanning van een politiebureau!
Een laatste voorbeeld (van de vele) dat ik in Dubai zag, kende ik al uit Nederland, maar mocht bij een geslaagde vakantie volgens mijn dochters écht niet ontbreken. Een bezoekje aan McDonalds, waar ze dezelfde selfservice schermen gebruiken als in Nederland. Waar je op je gemak, alle soorten en smaken uitgebreid kunt bekijken, er geen rij staat en je zelfs nog kunt aangeven dat ze het naar je tafel moeten komen brengen. Dat dit ook voordelen heeft voor de fastfoodketen ontgaat je wellicht als klant, maar er zijn zo natuurlijk minder balies nodig en dus minder personeel.
VERTALEN NAAR EIGEN PRAKTIJK
Zomaar drie voorbeelden die ik tegenkwam, die als je ze vertaalt naar je eigen praktijk in de zorg, best voordelen op kunnen leveren voor zowel uw patiënt als uzelf. Ik daag u uit om eens om u heen te kijken wat er buiten de zorg allemaal al gebeurt en wat dat voor u kan betekenen.
Daarnaast ben ik ook heel benieuwd of u concrete kansen ziet om patiënten meer selfservice te bieden in uw praktijk. Ik hoor het graag!
Ik plaats elke week op woensdag een nieuwe blog. Abonneer op mijn nieuwsbrief om er geen een te missen door hier te klikken: https://www.linkedin.com/newsletters/wat-de-zorg-kan-leren-van-6879346872935317504/ .
De andere blogs uit mijn reeks zijn hier te vinden:https://www.linkedin.com/in/jorisarts1/detail/recent-activity/posts/
Comments