Na mijn blog van twee weken geleden over de Metaverse, deze week wederom een blog over een nieuwe technologie. Wat kan 5G voor de zorg betekenen? Zoals ik al eerder schreef, is Nokia na jarenlang marktleiderschap op het gebied van mobiele telefonie tegenwoordig vooral groot in draadloze netwerkinfrastructuur. Zij behoren wereldwijd tot de top 3 enablers van 5G (die top 3 bestaat verder uit Huawei en Ericsson).
5G (ook wel: 5e generatie mobiele netwerk) is uitgebreid in het nieuws, maar waarom is het zo’n hot topic? De opvolger van 4G kenmerkt zich door zowel een grotere gegevensdoorvoer en snelheid als een lagere latentie. Vooral door de lagere latentie is communicatie via 5G veel betrouwbaarder.
Met 5G is het bovendien mogelijk om per vierkante kilometer tot één miljoen devices aan te sluiten, 100 keer meer dan bij 4G. Het belangrijkste voordeel boven Wifi is dat 5G plaatsonafhankelijk is en dus ook onderweg beschikbaar is. Ook de beperking van de beschikbare bandbreedte als er veel devices zijn aangesloten bij Wifi ontbreekt bij 5G.
Met deze combinatie van snelheid én meer aan te sluiten devices bij 5G is het de verwachting dat er een transformatie plaats zal vinden van vooral communicatie tussen mensen onderling naar veel meer communicatie tussen devices. Daarmee zijn concepten als Internet of Things en smart cities binnen handbereik. Het wordt namelijk eenvoudig om grote hoeveelheden alledaagse voorwerpen via sensoren via hoge snelheid te koppelen aan het internet en dus elkaar.
Use cases
Er wordt al uitgebreid ervaring opgedaan met verschillende use cases voor 5G. Bijvoorbeeld met de auto’s van de toekomst. Naast het mogelijk maken van uitgebreide mogelijkheden voor infotainment, zit de werkelijke vernieuwing in connected cars. Communicatie tussen auto’s onderling, tussen auto’s en de infrastructuur en tussen auto’s en kwetsbare weg-gebruikers. Doordat alles met elkaar verbonden is, kan er rekening gehouden worden met elkaar en wordt autonoom rijden naar een next level getild. Om dit mogelijk te maken is samenwerking nodig tussen de telecom- en automotive-sector. In 2016 werd hiervoor al de ‘5G Automotive Association’ (5GAA) opgericht.
Een ander voorbeeld is de connected worker. In Rotterdam stond het eerste Nederlandse 5G Field lab waar geëxperimenteerd werd met 5G. Bij Shell Pernis worden in dit field lab onderhoudsmedewerkers uitgerust met een via 5G verbonden slimme helm. Zo staan ze via beeld en geluid direct in contact met experts op afstand en kan onmiddellijk besloten worden over benodigde reparaties. Ook kunnen sensoren allerlei parameters meten die vervolgens via augmented reality worden gepresenteerd aan de onderhoudsmedewerker. Zo wordt gelijk duidelijk wanneer het niet meer veilig is om op een bepaalde locatie te blijven.
En de zorg dan?
Vanuit de connected worker is het een kleine stap naar de connected patient. Aangezien steeds meer zorg op afstand plaatsvindt, kan het gebruik van plaatsonafhankelijke 5G eenvoudig helpen met opschalen. En er zijn al ontzettend veel devices voor patiënten om zichzelf te monitoren. Bloeddrukmeters, weegschalen, saturatiemeters en nog veel meer.
Al de gegevens van deze devices kunnen helpen de patiënt op afstand goed in de gaten te houden. Maar ook ziekenhuisbedden met sensoren voor temperatuur, beweging en gewicht kunnen helpen om automatisch alarm te slaan als iemand bijvoorbeeld uit zijn bed gevallen is. Er worden ook al proeven gedaan met geo-allocatie van patiënten, voor alarmering als er iets met hen gebeurt. Natuurlijk staat technologie niet op zich: het moet ingebed worden in de praktijk. Maar door de komst van 5G is de technologische kant al een enorme stap verder. De stap daarna is het aanpassen van de huidige processen, zodat de kracht van 5G ten volle benut kan worden.
Met veel dank aan Eric Kroon, Services Solutions Manager bij Nokia voor zijn tijd en enthousiasme om met mij te sparren.
Ik plaats elke week op woensdag een nieuwe blog. Abonneer op mijn nieuwsbrief om er geen een te missen door hier te klikken.
De andere blogs uit mijn reeks zijn hier te vinden.
Comments