top of page
Zoeken
Foto van schrijverJoris Arts

Wat de zorg kan leren van… Deel 62: Nedap



Ik schrijf mijn blogs vaak naar aanleiding van een gesprek dat ik met iemand had via videoverbinding. Ik probeer echter ook af en toe mijn agenda vrij te maken om fysiek op bezoek te gaan bij een organisatie om met eigen ogen te zien wat we van hen kunnen leren.

Zo was ik onlangs bij Nedap op bezoek. Nedap is een Nederlands technologiebedrijf dat is opgericht in 1929. Zij hebben klanten in meer dan 100 landen in Azië, Europa, het Midden-Oosten en Noord-Amerika. Het bedrijf is beursgenoteerd sinds 1947 en heeft haar hoofdkantoor in het Achterhoekse Groenlo.


In de zorg zijn zij vooral bekend vanwege hun gezondheidsdossier, maar daarnaast is Nedap ook actief in andere markten. Nedap behoort tot een van de wereldwijde pioniers, die in het begin van de jaren ’70 begon met de ontwikkeling van RFID-technologie (Radio-frequency identification). De toepassing van alle kennis en ervaring die zij sindsdien heeft opgedaan, is de samenhang tussen de oplossingen die Nedap ontwikkelt voor die betreffende markten. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in pasjes om deuren te openen, maar ook bij de beveiliging in winkels met anti-diefstal poortjes. Ook het betalen met je smartphone werkt via deze technologie.

Met een kleine RFID-lezer voor de zorgverlener kwam Nedap terecht in de zorgbranche. De lezer maakte pen en papier overbodig: geleverde zorg kon worden vastgelegd door simpelweg de cliëntenpas te scannen. De jaren daarna volgden onder andere een planningssysteem, een geavanceerd routeplanningssysteem, een gezondheidsdossier, het mantelzorgplatform Caren en elektronische toedienregistratie. Inmiddels gebruiken meer dan 1.000 zorginstellingen in Nederland software van Nedap Healthcare.

Tijdens mijn bezoek vielen mij veel mooie dingen op. De ‘Just do it’-mentaliteit, het gebruik van innovatieve technologieën en bijvoorbeeld ook de manier waarop kruisbestuiving wordt gefaciliteerd tussen de verschillende marktgroepen, in de vorm van stand-up sessies. Ik heb er in deze blog echter voor gekozen om op een thema te focussen: de medewerkers.


Medewerkers

Zoals bijna elk bedrijf op dit moment, heeft Nedap ook te maken met uitdagende arbeidsmarktomstandigheden. Zij doen er daarom alles aan om de beste mensen binnen te halen én te houden. Dat doen ze onder andere via hun Nedap University, een samenwerking met de Universiteit Twente. Nedap University biedt een programma dat bestaat uit zes modules van elk drie maanden voor bijna of net afgestudeerde WO-bètastudenten. Gedurende anderhalf jaar werken ze twee dagen per week als softwareontwikkelaar in een ontwikkelteam bij een Nedap business unit en krijgen dus ook een salaris. De drie overige dagen volgen ze kosteloos colleges aan de Universiteit Twente en verdiepen ze zich in de theorie achter softwareontwikkeling. In november 2022 start de achtste lichting. Een win-win, enerzijds omdat de studenten zichzelf kunnen ontwikkelen terwijl ze gewoon een baan hebben en anderzijds omdat Nedap zo zeer gemotiveerde goed opgeleide medewerkers aan zich bindt.

Maar Nedap trekt vooral de registers open om medewerkers te behouden. Zo krijgen zij uitzonderlijk veel eigen verantwoordelijkheid. Nedap heeft blind vertrouwen in dat haar medewerkers weten wat goed is voor Nedap en dat zij op basis daarvan de juiste keuzes maken. Dat vertaalt zich onder meer naar de vrijheid om werktijden en vakantiedagen zelf en zonder dat het wordt bijgehouden in te delen. En als er een goed idee is met de potentie een goede businesscase te kunnen zijn in de toekomst, dan kan onderzocht worden wat haalbaar is.


Een ander opvallend aspect is de werkomgeving. Toen ik rondliep viel af en toe mijn mond open van verbazing. Ik kwam een gameroom tegen met een rij FIFA-spelende en juichende medewerkers en zelfs een klimmuur midden in de kantoortuin. Grote LEGO-sets, gekocht door een groep LEGO-fanaten, her en der in de hippe loungehoeken opgesteld en waaraan gebouwd wordt in het kader van teambuilding. Nedap-sokken voor wie een stagiaire aandraagt. Een complete studio, opgezet door een groepje video-enthousiastelingen, waar webcasts worden opgenomen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Constante factor is dat deze ideeën allemaal ontstaan op de werkvloer en dan zonder moeilijk gedoe gewoon tot uitvoer gebracht kunnen worden.

Ik heb best veel mensen gesproken tijdens mijn rondleiding en heb ook specifiek gevraagd of het niet meer een gimmick is. Maar dat werd ten stelligste ontkend. Sterker nog, er kwamen alleen maar meer voorbeelden. Zo hadden ze onlangs een kartwedstrijd gehouden in een van hun lege magazijnen en was diezelfde middag nog een voetbaltoernooi met het personeel. Het enthousiasme was groot! Ik werd er jaloers van, wat gaaf om in zo’n setting te werken!


En de zorg dan…?

Ook in de zorg lopen we genadeloos vast met de huidige arbeidsmarktkrapte. Personeel kan kiezen waar ze wil werken en is ook zo weer weg als het niet bevalt. Ik schreef er al eerder over dat de eisen van de huidige arbeidsmarkt-toetreders anders zijn dan we voorheen gewend waren. Hoog tijd om daar veel explicieter aandacht aan te besteden! Of dat nou in gezamenlijk LEGO-sets bouwen en gamen op de werkvloer zit weet ik niet, maar het staat wat mij betreft haaks op de manier waarop we het zorgprofessionals op dit moment vaak moeilijk maken. Met bijvoorbeeld overbodige administratie en werkroosters waar weinig flexibiliteit zit. Maar ook werkprocessen die - heel efficiënt voor de afdeling ICT en de kwaliteitsfunctionarissen - allemaal gelijk worden getrokken, maar voor de medewerkers juist erg omslachtig zijn. Ga daarbij niet voorbij aan het feit dat het heel veel tijd en energie kost om nieuw personeel te werven en ook ziekteverzuim door een te hoge belasting veel geld kost. Het mag dus wat kosten om het voor de medewerkers wat leuker en prettiger te maken!

Wat ik heel krachtig vind aan Nedap, is dat het vertrouwen heel nadrukkelijk bij de medewerkers wordt neergelegd. De toekenning van vrijheid laat mensen beter tot hun recht komen. Bij hen komen de beste ideeën vandaan om het werk beter en leuker te maken. Ik ben ervan overtuigd dat je daardoor ook een aantrekkelijke werkgever bent voor nieuwe collega’s. Ga dus vooral met uw medewerkers in gesprek om tot een oplossing te komen. Wat hebben zij nodig? Geef dat vooral! En dat mag best wat kosten. 


Dank je wel voor het gastvrije onthaal, de gave rondleiding en interessante gesprekken Michiel Klitsie, Tribe Lead Health Record bij Nedap!


Ik plaats elke week op woensdag een nieuwe blog. Abonneer op mijn nieuwsbrief om er geen een te missen door hier te klikken.


De andere blogs uit mijn reeks zijn hier te vinden.

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page