Afgelopen september kwam het kleding- en outdoorbedrijf Patagonia opmerkelijk in het nieuws. De eigenaar en oprichter Yvon Chouinard maakte bekend het bedrijf ter waarde van 3 miljard dollar weg te hebben gegeven(!). Door een juridische overdracht naar een fonds is nu geborgd dat de jaarlijkse winst die het bedrijf maakt, zo’n 100 miljoen dollar, volledig naar goede doelen gaat die de klimaatcrisis bestrijden. Een bijzondere zet voor een bedrijf dat op zijn zachtst gezegd redelijk bijzonder opereert.
Yvon Chouinard startte in de late jaren 50 met het ontwerpen en maken van bergklimspullen. Hij was zelf actief klimmer, een echte natuurliefhebber en vooral wars van business. Omdat hij eerst voor zichzelf, daarna voor zijn vrienden en later voor vrienden van zijn vrienden klimspullen ging maken, verzamelde hij steeds meer mensen om zich heen om te helpen. Hij maakte uiteindelijk in de jaren 60 zijn eerste postordergids, met de disclaimer dat men tijdens klimseizoen geen snelle levertijden hoefde te verwachten. :-) De verkoop was eigenlijk alleen maar een manier om de rekeningen te betalen en zelf zoveel mogelijk te kunnen klimmen.
Begin jaren 70 waren zij marktleider in de VS, maar het resultaat was marginaal. Ze kwamen er toen bovendien achter dat hun pitons (metalen pinnen om je te zekeren tijdens het klimmen) behoorlijk slecht voor de natuur bleken te zijn omdat ze continu in dezelfde rotsspleten werden geslagen. Ze besloten er mee te stoppen, ondanks dat het hun grootste bron van inkomen was. Ze perfectioneerden een alternatief: chocks die je zonder hamer kon klemmen en geen schade aanbrachten. Ondanks dat er veel weerstand was in de markt, hielden ze stand. Binnen enkele maanden was de verkoop van de pitons verdampt.
In 1972 begonnen ze rugbyshirts te verkopen en dat werd een succes. Toen werd het bedrijf Patagonia ook officieel opgericht. Eind jaren 80 had hij met pensioen kunnen gaan, maar hij besloot te blijven om het bedrijf te gebruiken om te inspireren tot oplossingen voor de milieucrisis en die te implementeren. Een van de oplossingen is de Earth Tax, waarbij ze 1% van de sales of 10% van de winst, net welke meer is, besteden aan het behouden en herstellen van het milieu. Ze geven dit aan lokale gemeenschappen en klimaat activisten. Sinds afgelopen september is dat dus zelfs 100% van de winst geworden.
Deze continue drive naar oplossingen voor de milieucrisis is een wezenlijk onderdeel van de missie van Patagonia. Chouinard zelf onder andere klimmer, surfer, kayaker en skiër is. Hoe vertaalt deze missie zich nu naar hun bedrijfsvoering?
Bijvoorbeeld door hun missie uit te dragen op Black Friday, de dag na Thanksgiving dat alle winkels stunten met verkoopprijzen om mensen te verleiden spullen te kopen. In 2011 publiceerde Patagonia op Black Friday in de New York Times deze advertentie van hun meest verkochte jas.
Het doel van de campagne was awareness creëren voor het effect op het milieu van de spullen die ze kopen. En hen daarmee aan te moedigen niet te kopen wat je wilt, maar alleen te kopen wat je nodig hebt. De advertentie kreeg veel aandacht en bereikte daarmee meer bewustzijn over de impact van consumptie op het milieu.
‘Helaas’ stegen ook de verkopen met 30% bij Patagonia. Maar dat waren dan wel producten waar duurzaamheid ‘ingebakken’ zat.
Het beste product
Hoe bakken ze de duurzaamheid in hun producten? Door vanuit hun filosofie ‘het beste product’ te maken. En voor Patagonia betekent dat naast schoonheid en een goede pasvorm bijvoorbeeld ook:
- Multifunctioneel. Waarom zou je twee kledingstukken kopen als je bijvoorbeeld je klimjack ook goed kunt gebruiken tijdens het skiën?
- Duurzaam. Het moet van hoge kwaliteit zijn zodat het lang meegaat.
- Repareerbaar. Ze maken bijvoorbeeld hun ritsen zo, dat ze gemakkelijk zelf te maken zijn. Patagonia maakt hier zelfs instructievideo’s voor op YouTube. Ook bieden zij een gratis reparatieservice.
- Zo eenvoudig mogelijk. Waarom een extra windflap achter de rits maken als je ook een goede waterdichte rits kunt maken? Daarnaast betekent een eenvoudiger product ook minder uitval tijdens de productie ervan.
- Gemakkelijk schoon te maken. Wassen en strijken kost namelijk veel energie.
- Modieus. De meest duurzame kleding is tweedehands kleding, dus tijdloos design is van belang.
En de zorg dan?
In het Integraal Zorg Akkoord wordt specifiek aandacht gevraagd voor duurzaamheid. Bijvoorbeeld omdat de komende jaren de zorgvraag zal toenemen als gevolg van klimaatverandering. Te denken valt aan hittestress, allergieën en luchtwegklachten met bijpassende stijgende druk op de zorg. Maar de zorg is ook onderdeel van de oorzaak door de impact die zij op het milieu heeft met bijvoorbeeld hulpmiddelen en de verpakking daarvan.
Een van de opgaven die in het IZA is na te lezen is:
· Inzetten op zorg met laagst mogelijke impact op klimaat, milieu en leefomgeving. Dat vraagt om ‘groene en klimaatneutrale zorg’ met minimale uitstoot van broeikasgassen en impact op de leefomgeving, geleverd met oog voor spaarzaam en circulair gebruik van grondstoffen en materialen.
We moeten in de zorg daarom meer naar duurzaamheid kijken zoals Patagonia dat doet! Dus het inbakken van duurzaamheid in de spullen die we gebruiken. Kunnen we hulpmiddelen vaker gebruiken in plaats van na 1 keer weg te gooien. Kunnen we dezelfde hulpmiddelen voor meerdere toepassingen gebruiken? Kunnen we afvalstromen recyclen zoals ik dat eerder over McDonald’s schreef? Waar ziet u kansen in uw praktijk?
Ik plaats elke week op woensdag een nieuwe blog. Abonneer op mijn nieuwsbrief om er geen een te missen door hier te klikken.
De andere blogs uit mijn reeks zijn hier te vinden.
Commentaires