top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJoris Arts

Wat de zorg kan leren van… Deel 72: Wijn


Onlangs ontving ik een heel leuk berichtje van een LinkedIn-connectie. Zij volgt op dit moment een wijncursus en ziet daar allerlei lessen voor de zorg die ze graag met me wou delen. Zeker in deze donkere avonden vlak voor de feestdagen met relatiegeschenken en kerstpakketten een bij uitstek geschikt onderwerp voor een blog :-)


Voor deze blog wil ik graag focussen op het verschil tussen oude wereld wijnen en nieuwe wereld wijnen. Wijnen uit de oude wereld komen uit de traditionele Europese wijnlanden als Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal en Duitsland. Wijnen uit de overige landen als Australië, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten noemt men nieuwe wereld wijnen. Dit onderscheid tussen oud en nieuw betekent overigens niet dat men daar pas onlangs is begonnen met wijn produceren. In Zuid-Afrika werd bijvoorbeeld al in de 17e eeuw wijn gemaakt. De eerste wijnboeren uit deze nieuwe wereldlanden namen vanuit Europa allerlei druivenrassen mee naar hun eigen land. Ze hadden de kunst van de wijnbouw afgekeken van de vele monniken in Europa die daar een hele studie van maakten.

De afgelopen jaren is het marktaandeel van de nieuwe wereld wijnen enorm toegenomen.

Hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen?


Innovatie!

De nieuwe wereld innoveert! Niet zozeer in de vorm van nieuwe wijnstokken, andere druiven of nieuwe technieken. Dat is allemaal namelijk niet anders dan in de oude wereldlanden. De innovatie zit hem in het loslaten van de regels. Die zorgen ervoor dat ze meer kunnen experimenteren en daarmee innoveren.


In de oude wijnwereld is die ruimte er niet doordat er strenge, eeuwenoude regels en wetten gelden. Zo staat er in die landen bijvoorbeeld exact voorgeschreven welke druivenrassen geplant moeten worden in een bepaalde regio, welke dichtheid van aanplanting moet worden aangehouden en welke productiemethoden gebruikt moeten worden. Daarnaast wordt er ook nog onderscheid gemaakt tussen de verschillende kwaliteitsklassen. Doordat de regels in de nieuwe wijnwereld een stuk soepeler zijn kan de productie helemaal worden afgestemd op het klimaat en grondsamenstelling, waardoor het beste resultaat en hoogste rendement gehaald kan worden.

Ook kan er ingespeeld worden op de behoefte van de consument. Is er bijvoorbeeld vraag naar minder tannine in de wijn, dan is het antwoord van de Fransen vaak: dat hoort bij onze stijl. De nieuwe wereld wijnproducenten luisteren naar de consument en passen de hoeveelheid tannine in dat geval aan.


Ook de eisen aan het etiket zijn veel minder strikt. Zo staat op het etiket van de wijnen uit de nieuwe wereld de druivensoort vermeld waardoor de consument precies weet wat hij kan verwachten. Een fles wijn uit Frankrijk vertelt je vaak niet van welke druif de wijn gemaakt is omdat vanwege de strikte voorschriften het al duidelijk moet zijn welke druif er in een wijn uit een bepaalde regio zit. Dat is voor de meeste wijnliefhebbers toch een uitdaging, want niet iedereen weet wat voor wijn een Chevrey-Chambertin* is. De etiketten van de flessen uit de nieuwe wereld zijn niet alleen heel transparant – bijvoorbeeld: Chardonnay uit Marlborough – maar hebben ook een achteretiket! Zo kunnen producenten nog meer communiceren en informatie overbrengen, zoals bijvoorbeeld voorgestelde wijn-spijs combinaties.


En de zorg dan?

Wow, wat een confronterende vergelijking met de zorg! Waarin we continu maar vast houden aan allerlei regeltjes en in een ‘zo doen we het toch altijd’ mindset blijven zitten. En vooral niet luisteren naar wat de patiënt zou willen. Terwijl dat zo ontzettend veel op zou kunnen leveren. Hoog tijd om de ‘nieuwe wereldprofessionals’ hun gang te laten gaan en los van alle bestaande regeltjes en wetmatigheden echt anders te gaan werken. Niet met hele andere zorg, maar wel met een andere mindset!


Daar proost ik graag op!


* Een Pinot Noir ;-)


Ontzettend bedankt voor jouw mooie mail Jolanda Koenders! Ik heb veel van de inhoud gebruikt voor mijn blog


Ik plaats elke week op woensdag een nieuwe blog. Abonneer op mijn nieuwsbrief om er geen een te missen door hier te klikken.

De andere blogs uit mijn reeks zijn hier te vinden.

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


Post: Blog2_Post
bottom of page