top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJoris Arts

Wat de zorg kan leren van… Deel 73: Chat GPT

Bijgewerkt op: 21 dec. 2022


Heeft u al iets gehoord over Chat GPT? Mijn tijdlijn op LinkedIn staat er vol mee. Een revolutionaire ontwikkeling, die wel wordt vergeleken met de opkomst van het internet en de introductie van de iPhone. Nu hoor ik zulke beloftes bij nieuwe ontwikkelingen wel vaker, dus ik word daar niet direct zenuwachtig van. Eerst maar eens kijken wat het precies is: Een chatbot van het bedrijf OpenAI die je allerlei uiteenlopende vragen kunt stellen, waarbij de antwoorden zo geformuleerd worden dat het lijkt alsof ze door een echt persoon geschreven zijn. Ik laat aan u het oordeel over of dat de lading dekt. Ik heb Chat GPT namelijk een drietal vragen gesteld en het antwoord vindt u hieronder in cursief.


Kom er maar in Chat GPT!


Wat is Chat GPT?

GPT staat voor Generative Pretrained Transformer. Het is een soort van taal model dat is getraind om natuurlijke taal te begrijpen en te genereren. Dit wordt gedaan door het model te voeden met grote hoeveelheden tekst, zoals boeken, krantenartikelen en online forums, zodat het kan leren hoe taal werkt en hoe zinnen en teksten op een logische en natuurlijke manier samengesteld kunnen worden. GPT kan vervolgens gebruikt worden om vragen te beantwoorden, teksten te genereren of te vertalen, afhankelijk van hoe het model is getraind. Het is een van de meest geavanceerde taal modellen op dit moment en wordt gebruikt in een breed scala aan toepassingen, zoals taalvertaling, zoekmachine optimalisatie en zelfs kunstmatige intelligentie.


Wat kan de gezondheidszorg leren van Chat GPT?

De gezondheidszorg kan veel leren van GPT of andere grote taal modellen zoals mijzelf op het gebied van het beantwoorden van vragen en het genereren van zinnen en teksten. Deze technologie kan bijvoorbeeld gebruikt worden om patiënten te helpen bij het begrijpen van medische informatie door vragen te beantwoorden en informatie op een begrijpelijke manier te presenteren. Ook kan het gebruikt worden om medische notities en verslagen te genereren, wat tijd kan besparen voor artsen en verpleegkundigen. Echter, het is belangrijk op te merken dat GPT en andere taal modellen niet bedoeld zijn om medische diagnose te stellen of behandelingen voor te schrijven, en dat professioneel medisch advies altijd nodig is.


Kan de zorg nog meer leren van Chat GPT?

Ja, naast het helpen bij het begrijpen van medische informatie en het genereren van medische notities en verslagen, zijn er nog andere manieren waarop de zorg van GPT kan leren. GPT en andere taal modellen kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om te helpen bij het identificeren van patiënten die risico lopen op bepaalde ziekten of aandoeningen door het analyseren van medische gegevens en het voorspellen van toekomstige gezondheidstoestanden. Ook kan GPT gebruikt worden om te helpen bij het ontwikkelen van nieuwe behandelmethodes door het genereren van nieuwe ideeën en het onderzoeken van bestaande medische kennis. Echter, zoals eerder vermeld, is professioneel medisch advies altijd nodig bij het maken van medische beslissingen.

Wow! Dit is wel echt heel indrukwekkend! En de mogelijkheden zijn eindeloos! ‘Leg deze moeilijke tekst aan mij uit alsof ik 8 jaar oud ben.’, ‘Heb je een cadeau idee voor een meisje van 10 jaar?’ of ‘Wat zijn de minder toeristische staten van de VS?’. Of meer zorggerelateerd: ‘Wat zijn de bijwerkingen van metoprolol’ of ‘Hoe worden cytostatica gemaakt?’. Natuurlijk goed om ons te realiseren dat het adviseren van patiënten niet verkeerd moet gaan, maar zelfs daar zie ik dat Chat GPT al een voorbehoud maakt: Als u bijwerkingen ervaart na het gebruik van metoprolol, raadpleeg dan uw arts om te bepalen of u moet doorgaan met het gebruik van het medicijn en om te bespreken welke behandelingen er mogelijk zijn om de bijwerkingen te verminderen.

Maar desalniettemin is dat denk ik nog de grootste bottleneck van dit systeem als het om medisch inhoudelijke zaken gaat: worden de juiste antwoorden wel gegeven. Zeker als het met een grote overtuiging wordt gebracht aan patiënten die niet kunnen inschatten of het antwoord juist is of niet is dat erg risicovol. Aan de andere kant: er zijn ook genoeg vragen te bedenken waar dat veel minder een rol speelt, zoals bijvoorbeeld bij logistieke vragen als ‘Hoe kan ik mijn afspraak verzetten?’ of ‘Heb ik voor dit geneesmiddel een recept nodig?’. We zijn vaak geneigd om een mening te vormen over de worst case scenario’s.


Ik zou zeggen: Ga vooral zelf een kijkje nemen op https://openai.com/blog/chatgpt/, maak een gratis login naam aan en het experimenteren kan beginnen! Ik ben er behoorlijk van onder de indruk en de kwaliteit van de antwoorden zal naar alle waarschijnlijkheid alleen maar beter worden. Ben heel benieuwd waar u de kansen ziet voor de zorg! Laat u het weten in de comments?


* Ik heb overigens ook gevraagd of hij niet een blog kon schrijven van 600 woorden over wat de zorg kan leren van Chat GPT, maar toen liep Chat GPT vast, vermoedelijk vanwege het aantal woorden. Het zal waarschijnlijk een kwestie van tijd zijn voordat die limitatie er af is.


De komende twee weken vanwege de feestdagen geen blog, maar vanaf 11 januari ben ik er weer. Fijne feestdagen allemaal!


Ik plaats elke week op woensdag een nieuwe blog. Abonneer op mijn nieuwsbrief om er geen een te missen door hier te klikken.


De andere blogs uit mijn reeks zijn hier te vinden.

16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page