top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJoris Arts

Wat de zorg kan leren van… Deel 75: Beter Bed


Hoe is het met uw nachtrust gesteld? Met alle problemen waar we in de zorg tegenaan lopen zou het zomaar eens kunnen zijn dat die wat te wensen overlaat. Sowieso heeft 1 op de 5 Nederlanders slaapproblemen 1. En dat terwijl goed slapen essentieel is. Belangrijke herstelprocessen vinden tijdens het slapen plaats en slaap heeft invloed op je stemming en denkvermogen. Wist u trouwens dat er een wetenschappelijk verband is aangetoond tussen slaapduur en een aantal veelvoorkomende aandoeningen zoals obesitas, diabetes, kanker, coronaire hartziekte, beroerte en depressie? 2 Genoeg reden om contact te leggen met Beter Bed, marktleider in de beddenbranche. Of eigenlijk, zoals ze zelf zeggen: in de slaapbranche. Goed om te bekijken of wij iets van hen kunnen leren.


Voor hen is de relatie tussen slaap en gezondheid natuurlijk niet onbekend. Sterker nog, zij hebben als een van hun strategische doelen het bewustzijn rondom goede slaap verhogen. Zij positioneren zich daarbij als slaapexpert en delen hun adviezen en ervaringen met de buitenwereld.


Een van de manieren waarop zij het bewustzijn verhogen is het publiceren van blogs met tips om het slapen te verbeteren. Bijvoorbeeld over licht en temperatuur in de slaapkamer, goede slaaphygiëne en of je bijvoorbeeld ook te lang kunt slapen. Deze blogs worden geschreven door artsen, slaapcoaches en slaapadviseurs waar zij mee samenwerken.

Ook publiceren zij blogs over slaapproducten, zoals bijvoorbeeld de Philips wake-up light die de minuten voordat je wekker afgaat rustig verkleurt van donkerrood naar fel licht zodat je prettiger wakker wordt. Of zogenaamde sleep trackers die allerlei parameters bijhouden tijdens de slaap. Zij gaan dit verder uitbreiden naar het organiseren van webinars, Q&A’s via social media en uitbrengen van podcasts.


Zij zetten hun expertise op het gebied van slapen ook in tijdens het verkoopproces van matrassen. Zij passen daarbij de methodiek toe die sportwinkels gebruiken bij het verkopen van hardloopschoenen. Tegenwoordig is het gebruikelijk om daar een stukje proef te lopen over een baan met sensoren en bepalen ze op basis van de drukpunten vervolgens welke schoenen het beste bij jou passen. Bij Beter Bed maken ze gebruik van een speciale matras met sensoren die allerlei datapunten over jou verzamelt als je er in verschillende posities op gaat liggen. In combinatie met een aantal specifieke vragen komt er vervolgens een advies uit voor een matras die specifiek voor jou geschikt is. Voor de klanten erg overzichtelijk, want het geeft een veel objectiever beeld en helpt in het kiezen van het juiste matras.

Een laatste voorbeeld is de samenwerking met het Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie. Deze kinderen hebben vaak problemen met slapen. Hiervoor bestaan verschillende oorzaken, zoals omgevingsfactoren of het effect van bepaalde behandelingen zoals chemotherapie. En ook bij de gezinsleden komen slaapproblemen veel voor. Beter Bed zet haar expertise in en werft ook donaties voor het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek naar slapen bij deze doelgroep.


Allemaal voorbeelden waarbij Beter Bed zich positioneert als slaap expert en daarnaast expliciet aandacht besteedt om de boodschap van het belang van goede slaap te verspreiden. Natuurlijk enerzijds om daar haar voordeel mee te doen: Hoe meer aandacht voor beter slapen, hoe beter voor de markt en daarmee voor Beter Bed als marktleider. Maar anderzijds dus ook om een maatschappelijke bijdrage te leveren aan de kwaliteit van leven van mensen. Win-win!


Wat kunnen we hier in de zorg van leren?

We besteden in de zorg nog te weinig aandacht aan de bewustwording over het belang van goed slapen. Zeker als we weten dat 1 op de 5 mensen slecht slaapt en wat de gezondheidseffecten daarvan zijn moet dat echt een stapje harder. Zeker als we daar op deze manier allerlei noodzakelijke zorg kunnen voorkomen. In het rapport Slechte slaap: een probleem voor de Volksgezondheid? van het Trimbos-instituut, Hersenstichting en RIVM komt dit duidelijk naar voren.

Wat ik daarnaast een eye opener vond, is het feit dat het voor Beter Bed commercieel interessant is in te zetten op preventie door te zorgen voor betere slaapkwaliteit. Kunnen we daar in de zorg niet een vergelijkbaar model voor verzinnen? Op dit moment pakt eigenlijk niemand de rol voor preventie goed op, omdat het commercieel niet interessant is. Investeringen worden namelijk vaak op andere plekken gedaan dan waar het daadwerkelijk winst oplevert. Een investering in gezondere leefstijl door een medewerker van de gemeente levert uiteindelijk bijvoorbeeld de zorgverzekeraar een voordeel op doordat er minder zorg nodig is. Maar dat is een ander budget en daar heeft de gemeente als investeerder geen voordeel van.

Ook in het integraal zorg akkoord heeft preventie een prominente rol, dus kunnen we daar niet wat mee? Ben benieuwd naar uw ideeën!


Veel dank Perijn Hoefsloot, Director Customer Experience, Marketing en Strategic Business Development bij Beter Bed, voor jouw tijd en de leuke gesprekken! En jij bedankt voor het connecten Frank Louwers!


Ik plaats elke week op woensdag een nieuwe blog. Abonneer op mijn nieuwsbrief om er geen een te missen door hier te klikken.


De andere blogs uit mijn reeks zijn hier te vinden.

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page