top of page
Zoeken

Wat de zorg kan leren van… Deel 76: LEGO

Foto van schrijver: Joris ArtsJoris Arts

Iedereen die wel eens een MRI-scan heeft gehad weet dat dat niet leuk is. En voor kinderen kunnen de kleine ruimte en het lawaai ronduit eng zijn. Hoe zorg je nu dat een kind lange tijd perfect stil blijft liggen in zo’n lawaaierige tunnel? Ziekenhuizen nemen vaak hun toevlucht tot anesthesie. Maar wat als ze dat niet hoefden te doen? Een tijdje geleden kwam LEGO in het nieuws met een mogelijke oplossing voor dit probleem. In samenwerking met een aantal ziekenhuizen ontwikkelden ze een MRI-scanner-bouwset. Ze verstrekten deze gratis aan 600 ziekenhuizen wereldwijd om te onderzoeken of het van tevoren bouwen en spelen met de set, zou helpen de onzekerheid en angst voor het onderzoek te verminderen. Ik heb nog geen resultaten gezien, maar ben wel benieuwd of LEGO op deze manier de zorg kan helpen verbeteren! En eigenlijk ook wel of we wellicht nog meer van dit succesvolle Deense bedrijf kunnen leren.


LEGO vierde vorig jaar haar 90e verjaardag en behoeft denk ik weinig introductie. Tegenwoordig is het een van de grootste speelgoedbedrijven ter wereld en in mijn jeugd in de jaren ’80 heb ik er heel wat uren mee doorgebracht. Het bedrijf is echter niet altijd even succesvol geweest. Bijvoorbeeld in de jaren 90 en in het begin van de 21e eeuw. Het bedrijf had moeite om zich aan te passen aan de veranderende speelgoedmarkt en opkomst van onder andere de spelcomputer. Het werd bovendien geconfronteerd met stijgende productiekosten. In 2004 kwam het bedrijf in financiële problemen en werd het genoodzaakt om een aantal fabrieken te sluiten en ongeveer 2.000 werknemers te ontslaan.


Een van de manieren waarop het hen lukte om daarna weer succesvol te worden, was het intensief betrekken van hun klanten. Dat doen ze bijvoorbeeld via het LEGO Ideas-platform. Daar kunnen fans hun eigen ideeën indienen voor nieuwe sets. Daar kan vervolgens door de community op gestemd worden. Als een idee binnen een bepaalde tijd 10.000 stemmen krijgt, wordt het beoordeeld door LEGO en kan het in productie genomen worden. Degene wiens set in productie wordt genomen ontvangt 10 sets, 1% van de royalties en misschien wel het belangrijkste: Eeuwige roem! Het platform geeft LEGO-fans zo de kans om hun stem te laten horen én invloed te hebben op het aanbod van het merk. Op dit moment (24 december 2022) staan er 2679 sets op de site om op te kunnen stemmen. Variërend van een popcornmachine waarbij de popcorn echt uit pan popt tot het bekende schilderij De Schreeuw van Edvard Munch en van een draaiende carrousel die A Christmas Carol uitbeeldt tot een scene uit de Spielberg film Jaws. En dus allemaal gemaakt door fans die hun uiterste best doen om zelf de mooiste LEGO-sets te maken. En LEGO krijgt de ideeën voor nieuwe sets waar de fans écht op zitten te wachten op een presenteerblaadje aangereikt.


Een andere manier waarop ze actief klanten betrekken is via het LEGO Ambassador Network. Dit programma geeft enthousiaste fans de kans om samen te werken met het LEGO-team en feedback te geven op producten en marketingstrategieën. Daarnaast heeft LEGO ook verschillende online en offline evenementen, zoals LEGO World en LEGO Conventions, waar fans kunnen samenkomen om nieuwe producten te bekijken en te bouwen, en om te socializen met andere LEGO-fans. Dit biedt LEGO de kans om directe feedback te verzamelen van de fans en om te zien hoe zij hun producten gebruiken en erover denken.


Een laatste voorbeeld waarop LEGO samenwerkt met fans is het populaire TV-programma LEGO-Masters dat in meerdere landen wordt geproduceerd en uitgezonden. In Nederland zijn inmiddels drie seizoenen uitgezonden. Acht koppels van LEGO-fans moeten wekelijks uiteenlopende bouwopdrachten uitvoeren. Na uren bouwen valt elke aflevering het slechts presterende koppel af waarna uiteindelijk in de finale het winnende koppel wordt gehuldigd als LEGO-Master. De show heeft hoge kijkcijfers en voor de audities deden in het eerste jaar al 1300 LEGO-fans mee.


Allemaal manieren waarop LEGO samenwerkt met fans en ze ook een podium geeft om te shinen met hun product. Maar daarnaast ook goed naar ze luistert om te begrijpen wat zij willen en nodig hebben van het bedrijf.


En de zorg dan?

Hoe zouden we daar in de zorg ons voordeel mee kunnen doen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we écht leren van de patiënten? Dat we echt openstaan voor wat zij nodig hebben en ons daaraan aanpassen? Dus niet patiënten bijeenkomsten organiseren en kijken wat we daar eventueel in de praktijk in de toekomst mee zouden kunnen gaan doen...

Nee echt de zorg aanbieden op de manier dat het voor de patiënt het best en het prettigste is! Daar is mijns inziens écht nog een wereld in te winnen en met het Integraal Zorg Akkoord in gedachten met een grote rol voor de patiënt helemaal van deze tijd. Wie weet worden onze patiënten dan zelfs fan van ons!

Ik plaats elke week op woensdag een nieuwe blog. Abonneer op mijn nieuwsbrief om er geen een te missen door hier te klikken.


De andere blogs uit mijn reeks zijn hier te vinden.

 
 
 

Comments


Post: Blog2_Post
  • LinkedIn

©2023

bottom of page