top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJoris Arts

Wat de zorg kan leren van… Deel 99: InnovatietripNL


Een kleine zes jaar geleden mocht ik inhoudelijk begeleider zijn van een reis naar de toekomst. Met een selecte groep mensen uit de zorg vlogen we naar de andere kant van de wereld om daar over de toekomst van de zorg te leren. En niet over de zorg van volgend jaar, maar echt meer dan 10 jaar vooruit. Een congres van Singularity University in San Diego over 3D-printing van organen, Blockchain, Artificial Intelligence en nog veel meer nieuwe, voor de zorg relevante, technologische ontwikkelingen. Daarna bezochten we verschillende bedrijven in Silicon Valley zoals Google en Intuitive, de producent van de Da Vinci operatierobot. Je kunt je voorstellen dat ik meer dan geïnspireerd weer terugkwam. Dat zou iedereen in de zorg toch moeten zien en ervaren!


Nadeel was alleen wel, dat de kosten om deel te nemen aanzienlijk waren. Tel daarbij een tijdsinvestering van een week op en het feit dat je naar de andere kant van de wereld moest. Dat waren toch wel een paar behoorlijke drempels die alleen voor een zeer selecte groep mensen niet te hoog waren. Toen ik het daar over had met mijn collega Christian Vader kwamen we tot de conclusie dat we eenzelfde inspiratiereis misschien ook wel in Nederland konden doen. We kenden via ons netwerk immers al best wat interessante plekken om te bezoeken. Dan hoefde je in ieder geval niet naar de andere kant van de wereld en hoefde het ook niet een volle week te duren. En het was daardoor natuurlijk ook een stuk goedkoper. Al pratende besloten we mensen en bedrijven uit ons netwerk te bevragen of we niet met een groep mensen uit de zorg bij hen langs konden komen. Binnen een dag hadden we een tweedaags programma rond. Vervolgens vroegen we in ons netwerk wie er zin had om met ons mee te gaan. We doopten de reis InnovatietripNL en het werd een groot succes.


Inmiddels maken we ons klaar voor onze 11e InnovatietripNL in september en hebben we sinds de start hetzelfde concept. Twee dagen lang, met 35 mensen uit de zorg, in een bus langs vijf à zes inspirerende bedrijven om van te leren. We nodigen hiervoor altijd een mix uit van zorgprofessionals, zorgbestuurders, zorgverzekeraars, ondernemers en beleidsmakers.


Het concrete doel van de trips is drieledig:

· enthousiastelingen bij elkaar brengen en elkaar laten inspireren en versterken

· de groep laten inspireren door succesvolle organisaties en bedrijven

· de groep een doorvertaling laten maken naar de eigen praktijk

Ik krijg soms de vraag van belangstellenden of het naast een leuk tripje ook nog wat oplevert voor de deelnemers. Heb je er echt wat aan en zoja, wat dan? Ik heb die vraag voorgelegd aan onze oud deelnemers. Dat is overigens gelijk een mooi voorbeeld wat deelname oplevert. Want nadat je bent meegeweest en dus twee dagen intensief met 34 mensen hebt kennisgemaakt en opgetrokken, kom je in de InnovatietripNL Alumni appgroep. In deze groep zitten bijna 200 gelijkgestemden die je laagdrempelig kunt benaderen. Of op de hoogte kunt stellen van interessante ontwikkelingen, vacatures of evenementen. Of zoals ik deed, de volgende vraag kunt stellen: hebben jullie mooie voorbeelden van vervolgstappen, projecten of samenwerkingen die ontstaan zijn door jullie deelname aan InnovatietripNL?


Ik wil graag twee (van de meerdere) voorbeelden geven die ik terugkreeg uit de groep als resultaat van deelname aan de InnovatietripNL.


Het eerste voorbeeld kreeg ik van Marieke Jongma. Zij was mee met onze eerste Innovatietrip in 2017. Op dat moment deed zij de deeltijd Master Healthy Aging Professional aan de Hanze Hogeschool naast haar werk als locatiemanager van een huisartsencentrum. Ze was voor haar opleiding op zoek naar een afstudeerproject. Ze had al gelezen over het inzetten van Virtual Reality (VR) bij pijnbestrijding en filosofeerde over mogelijke toepassingen voor stressmanagement in de huisartsenzorg. Door de gesprekken die ze op de InnovatietripNL voerde met o.a. Friso de Jong (een van de zorgverzekeraar-deelnemers), de gameontwikkelaars van de Dutch Game Garden, de medewerkers van Food for Care en de lezing van professor Maarten Steinbuch over Zorgrobots, werd de basis gelegd voor het wetenschappelijk onderzoek naar VR-relaxatie. Zes jaar later is VRelax doorontwikkeld tot een wetenschappelijk gevalideerde VR-oplossing voor mensen met mentale en fysieke klachten. Met behulp van een app op een VR-bril kunnen mensen met hoge spanning kiezen uit 60 prachtige natuuromgevingen en interactieve oefeningen. Dit biedt positieve afleiding waardoor men ontspant en de mentale gezondheid verbetert. VRelax brengt verschillende expertises op een creatieve manier bij elkaar. Zo komen tech, beeldende kunst, spatial audio, wetenschap en implementatie in het kernteam samen. Maar ook patiënten, zorgprofessionals, docenten en clinici zijn via co-creatie betrokken bij de ontwikkeling van de app en de virtuele werelden. Inmiddels heeft VRelax al 20 medewerkers en zijn er meer dan 200 zorginstellingen en bedrijven betrokken als klant en medeontwikkelaar van VRelax!


InnovatietripNL hielp Marieke een idee dat ze al had nog concreter te maken en gewoon de stap te zetten. Geïnspireerd door de gesprekken vanuit verschillende perspectieven en de positieve vibe van gelijkgestemden. Ook hebben deelnemers van de 1e innovatietrip met Marieke meegedacht bij ingewikkelde vragen en hebben ze als klankbord opgetreden.

Een tweede voorbeeld is een samenwerking die is ontstaan nadat Esther Marskamp, Programmamanager Gezond Stedelijk Leven van ROC Midden Nederland (ROC MN) met ons mee was. ROC MN heeft het concept van positieve gezondheid in haar zorgopleidingen geïmplementeerd en geeft hier samen met de studenten actief invulling aan. Bijvoorbeeld door met studenten in gesprek te gaan over hoe het schoolgebouw zó kan worden ingericht dat ze zich blijer, actiever en fitter gaan voelen.


De samenwerking met ROC MN ontstond na ons bezoek aan Dotslash tijdens onze 8e InnovatietripNL. Dotslash is een scale-up hub in Utrecht en huisvest een mix van start-ups, ondernemers en partners op een oppervlak van meer dan 15.000 m2 verdeeld over vijf gebouwen. Esther raakte naar aanleiding van het bezoek in gesprek met Jelle Drijver, verantwoordelijk voor de exploitatie van Dotslash. Daarbij kwam onder andere de wens van studenten om in het kader van de dimensie Meedoen iets met muziek te doen tijdens de opleiding. Hij bracht Esther vervolgens in contact met de start-up Dato, die synthesizers maakt waar je met twee personen op kunt spelen. Er was een goede match en de synthesizers zijn inmiddels geplaatst in de gangen van ROC MN!



Zomaar twee van de vele voorbeelden die zijn ontstaan door buiten de zorg te kijken en dat te vertalen naar de eigen praktijk. Ik hoop dat het u inspireert om ook eens wat vaker naar buiten te kijken. Dat is niet zo moeilijk als het lijkt. Wellicht heeft u een buurman, een schoonzus of kent u een ouder van het schoolplein die interessant werk heeft buiten de zorg. Ik daag u uit om hem of haar eens te bevragen en wellicht zelfs eens een bezoek te brengen aan diens organisatie. Ik ben ervan overtuigd dat het u positief zal verrassen!


Dank voor de mooie voorbeelden Marieke Jongma en Esther Marskamp, en natuurlijk voor het mede mogelijk maken van InnovatietripNL Christian Vader!


Voor nu ga ik de tijd nemen voor een vakantiebreak. Dat geeft mij overigens ook de tijd om de laatste hand te leggen aan iets heel gaafs dat in het najaar in de schappen komt te liggen… Stay tuned! Fijne zomer toegewenst en tot september!


Abonneer op mijn nieuwsbrief om mijn eerstvolgende blog na de zomer niet te missen door hier te klikken.

De andere blogs uit mijn reeks zijn hier te vinden.

65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page